Måndag efter middag

Körde ut på vinst och förlust för att söka det ultimata fiskevattnet tillsammans med bla. Ronja som vaknade hm, tidigt redan kl.13,00.

 

Jag har en passion för broar i sten, denna fantastiska bro byggdes 1852 och är en av skandinaviens längsta stenbroar och den hittade jag strax utanför Åsarna.





Ser man dessa två foto och man är intresserad av flugfiske så kan jag berätta att denna fors är en av Sveriges bästa fiskevatten då detta är Ljungan i full kraft.



Efter en sådan dags slit krävs lide mad och en liden jävel.



Ett recept som borde föras in i kokboken som det bästa sättet att förena Norrland och Tysk kultur.



Frågan är vad gör Calle mitt ute i buskaget?



Jo Calle har lånat Bertils fyrhjulare och han har skoj när han mejar ner slyn på vår tomt



Här mejar han ner lite sly så att våra gäster får det lättare att hitta till gästtoan...



Nu inser man hur gammal och gubbsjuk man är när jag fann dessa foto på en annan blogg på kandidaterna till Finalen i Miss Universum som går den 23e Augusti på Paradise Island, så inser man att inte skulle jag kunna välja ut någon speciel av dessa, tur att jag har Marie.

Fortfarande ingen kommentar? vi ses....



Precis som med no-name så förstår jag inte alla historier..Ronja berättade för mig i bilen...
Vad för djur har det slappaste könsorganet?
Fladdermusen!!!!
Hmmmm..... 


Mååndag moorgon och slö.....

Ligger och drar oss när det bankar på dörren, Bertil är uppe med tuppen behöver släpen för han skall plantera ut fisk i sin nyinköpta fiskedamm i dag.
Efter en stund bankar det igen på dörren grannen står där, har inte träffat dem på de 2 åren vi bott här, presenterar sig, trevligt.
Nästa mening kan vi låna stegen sotaren kommer, nästa mening vill ni köpa Aloe Vera sminkprodukter klockan är 09,00 på en måndag morgon.....

Va Fan är kärringen inte klok, det är nog inte sotaren som kommit utan tomtarna på loftet.

Var lite trött i går kväll så jag får väl blogga lite här på morgonen, igår var Calle och jag och röjde i skogen.





Calle fick chansen att köra lite 4x4 vilket slutar som oftast när vi själva är ute och kör, fastkörd i en bäck med förklaringen det gick ju bra de andra gångerna.

 

Så det var bara till att ta fram den blåa högtrycks tvätten.



Men han är en kämpe den där Calle!!!




Nu har vi röjt och eldat ris hela dagen så det är till att dra till stugan, äta och softa..



En kopp kaffe i solnedgången och semester kan det bli bättre.


De gifta paret har en massa ungar och inser att det är nog dax att göra något åt det, sagt och gjort.
Dan efter går frun till öronläkaren och förtäljer om sina bekymmer.
Läkaren undrar varför kommer ni till mig om dessa bekymmer??
Jo säger damen, varje kväll säger maken, skall vi sova eller va? 
Eftersom jag hör lite dåligt så säger jag va....



En lördag i surjämtarnas land




 

Min kompis Stefan Newstam i Säter kallade oss som bor i Jämtland för surjämtar, var han nu fått det ifrån....
För att visa hur fantastiskt det är i Jämtland istället för i Säter, skall jag sätta in lite foto som Marie tog igår


















Dessa fantastiska foto tog Marie med min gamla mobil medan jag gick och fjollade mig med digitalkameran.
Visst är de bra.



Idag skulle jag inte göra många knop...men vem kan bara sitta still en så fin dag inte jag!!
Började morgonen som vanligt med att åka till den lokala byggshopen handla lite och prata bort några timmar på ingenting, en fantastisk liten butik där alla samlas och lär känna varandra.
Efter att Calle och jag lyckats få in en plyfaskiva typ 2x1m lång i Pajeron i hukande ställning utan att hamna i poliskontroll kom vi tillbaka till stugan då var det dax för lite fika för klockan var 13,00.

Efter fikan fixade vi till lite dörrfoder samt byggde en liten trappa till terrassdörren i avvaktan på bygglov till att bygga en terrass med tak, tänkt är att den skall gå över hela husets bredd och vara 3m bred med skyddande tak så att inte groggen spädes ut vid regn, ve och fy vid denna hemska tanke.

Ser ni den där darth vader som sitter där inne vid bordet så är det jag som just sitter och bloggar.



Sålde vår husbil här i veckan till inte helt obekanta Christian Svensson mannen som aldrig får rätt pokal.
Men så här glad är Christians flickvän Annelie Rosengren efter affären och vi önskar dem lycka till med köpet, det är skoj när man säljer en sådan vagn till någon man känner när man vet att det är en kanonvagn, vem vet vi träffar kanske på dem ute i europa nästa år?
Vår nästa vagn är redan utsedd av Marie, när pengarna har hamnat på rätt konto blir det svårt att hålla Marie kvar i Jämtland för nu..nu... nu,,,vill Marie åka till Tyskland innan hennes vagn blir såld till någon annan....så det gäller att njuta av livet innan det bär iväg.

Som en god vän Christer Persson sa till mig en gång det kvittar hur mycket du samlar på dig, måttet i maskburken är lika för oss alla, och han bör ju veta då han är begravnings entreprenör......vi ses i morgon skriv gärna en kommentar vi vet att många läser, skulle vara skoj att se vem.


En slappare som blir allt slappare.. 


På jakt efter det genuina Jämtland

Efter en bedrövligt slö morgon skulle vi utforska det mest genuina i Jämtland de fria viddernas burvall.
Marie kom med den geniala ide'n, vi sätter upp rullgardiner så sover vi bättre på natten så vaknar vi tidigare på morgonen, sagt och gjort jag skruvade upp nya rullgardiner.
Nu är bara problemet att natten inte tog slut och vi sov förlänge ändå......men .men Ronja sov längst i dag också.



Och va e då en burvall undrar en skåning? 
Vi skåningar har ju just lärt oss vad en fäbod är efter en kultur film "Fäbo jäntan" tror jag visst den hette,,,
Jo burvall är inget annat än samma namn som fäbodar fast på jämtländska, där flickorna tog upp korna på vall på somrarna.   



Marie ser med viss skepsis på att laga all maten här över öppna spisen samt att bo här ute i ingenstans under hela sommaren.



Uppe på berget mitt emot burvallen är det ett högt utkikstorn där fick grabbarna sitta på somrarna och bevaka så det inte bröt ut en stor skogsbrand.
Undrar just hur ofta det tornet var obevakat???



Här är bedövande vackert men somrarna blev nog väldigt långa för tonårsjänterna.



Här visar ägaren Kurt Andersson som även går under namnet Ers Kurt ett sådant horn som flickorna kallade in sina kor med.
Kurt har även byggt det nya huset som vi köpt, han brinner för att bevara de gamla stockstugorna och bygger även nya sådana ibland långt ute i skogen som han sen hyr ut till Tyskar.

Kurt var en väldigt begåvad skidåkare i sin ungdom och vann många tävlingar men slutade med skidorna och började som fabrikssponsrad cyklist för crescent istället vilket även det gick bra.



Visst är det tur för oss att det finns entusiaster som lägger ner all sin fria tid på att bevara dessa gamla stockstugor,
När jag frågade Kurt om han varit nere i Österrike och sett hur de bygger sina alpstugor där tittar han frågande på mig och sa.
En gång i jobbet var jag tvungen att åka till Stockholm på utbildning och en gång var vi på semester i Röros i Norge(ca 25mil från klövsjö) och förresten en gång var jag på en cykeltävling i Umeå, så var det med den semestern...

Nu skall jag vara kulturell med Calle och spela Helo 3....sov gott.

Såja nu har sommaren kommit till Jämtland

Hörde på radion i morse att nu har sommare kommit till Jämtland för nu är snitt temeraturen över 15grader på dagarna.
Men jag skulle nog vilja säga att högsommare är här varmt som tusan på dagen oh nu klockan 23.15 är det 19grader och lika ljust som mitt på dagen i skåne och det blir inte mörkare!

Har det sista dagarna stått med målarpenseln lungt och fridfullt ingen som kommer tjatar på att hjälpa till...



Här målar jag lilla Sibirien, Sara döpte den till det här om vintern när det blev ca 30-35grader minus på natten, men om jag inte mins fel råkade Sara stänga av det ena elementet men. men. nu heter den lilla Sibirien...
Med Svensk trädtjära, Kokt linolja och Terpentin blir huset som nytt och luktar gott gör det.



Nu har även dörren fått lite färg och Marie har kittat ett fönster för första gången i sitt liv, återkommer med stort reportage senare.





Calle och jag var ute och gick och tog några foto över bycentrum



Med tanke på att vårt gula hus ligger mitt i byn, så kan man ju inte säga att man blir störd av grannar...



Närmaste granne var Bertil Mårtensson men han har flyttat till ett annat hus nu, så nu är detta total renoverade hus till salu om någon är hugad.



Har även i dag varit i kontakt med en man som har bra insikt i kommunen här uppe, så vi kan få ett förhandsbesked om vi kan stycka av ett antal tomter på denna äng.
Är ni sugna hör av er..  



Och i kväll var vi ute och fiskade lite och Calle blev fiskekung med denna abbore som han själv rensade, flådde och sen stekte.

I morgon är det fredag och då skall vi upp och beskåda Ers Kurts burvallar. 

Mååndag moorgon....men semester jiippi!!!

Uppe med tuppen (tur att även han försov sig), drog iväg till Vigge vid tolv snåret, Ronja har inte vaknat än....
Vigge var ligger denna plats?? tror jag nog ni undrar.
Hade inte gräsklipparen gått sönder skulle vi aldrig heller kommit till Vigge, på vägen dit hittade vi många platser som vi skulle kunna tänka oss bo på, vilken fantastisk natur. 
Väl i Vigge fick vi beställt ett tändningslås till Bertils gräsklippare och konstaterat att vi skulle besöka Vigge en gång till och hämta låset som är beställningsvara......
När jag sa mitt namn och telefon nummer tittade han upp frågande Skarped??har ni tittat in här tidigare?
Vilket hästminne den mannen måtte ha! för så där 28 år sedan bodde min morbror Bengt Skarped i Åsarna troligen har han köpt sin gräsklippare där!!




s
På vägen tillbaka körde vi upp till toppstugan Hoverberg 548m högt, som är officiel utkiksplats för att studera Storsjö odjuret i Storsjön, men jag såg inga odjur i sjön mennn...

På vägen stannade vi även i Åsarna på loppis och köpte en uppstoppad tjäder hona för 200kr passar fint i nya flintastugan.
Ikväll bytade jag en kylare på en grålle till Kurt, vad gör man inte för grannsämjan, kul det var ett tag sen man mecka traktor. 
I morgon hoppas vi på bättre väder och en tidigare uppstigen Ronja.....

Midsommar dag i Klövsjö

I dag har vädret varit hm..omväxlande.
Dagen började med en trevlig frukost med bästa kompisen Marie, så här dan efter vår bröllopsdag känner jag mig oförskämt pigg och nykter, tankarna far iväg till kompisarna i Blåningsmåla undrar hur pigga de är ??
För att inte tala om dottern i Holmeja som skrev " Den bästa midsommaren som vi inte kommer ihåg"??? 

Träffade Ers Kurt i dag för att lista ut hur stor tomten till nya huset är, efter som Kurt byggt huset borde han vara rätt man för att reda ut begreppen... men så här i efterhand så kan man bara konstatera att "jag" förstår inte alla dialekter i Sverige!!! skumt....och så säger de att vi Skåningar är svåra att förstå....
 
Däremot var tomten mycket större än vi trott, så nu kan vi nog titulera oss som skogsägare med betesmark .KUL...

I dag fick vi även för oss att sätta in en terrassdörr, fram med sticksågen men ack vad väggen var tjock, ingen tigersåg, ingen cirkelsåg, vad skall man göra???,  vad barnen skrek när jag drog i gång motorsågen i vardagsrummet vill jag inte berätta.


Men nu sitter den där och ljust och vackert blev det 



Öppnar man dörren och får denna utsikten, skall man inte klaga, vackert , nygrillat av mästerkocken Ronja , vatten och fjäll och en liten Reimersholm 6cl. och sen gräddtårta på det sen är det bara att sova tv nä visst den är ju inte inkopplad!!



Träffade en mycket skum Skåning på Tomtangården i Klövsjö i går som tog detta fotot på oss.

Åke Ström heter han, om ni går in på youtube och söker på "Kändisspottling med Åke" så förstår ni vad jag menar , men trevlig är han och kul grejer gör han.

Får se vad som händer i morgon, vardagen är långt borta och äventyret är nära.......

Midsommar i Klövsjö/Jämtland

Ja då kom vi iväg innan midsommar till lilla huset i Klövsjö trots att Svedala kommun tyckte att skolorna skall hålla öppet hela sommaren!
Kan inte förstå varför eleverna i Svedala skall gå ända till tisdagen innan midsommar?
Men.. men... så blev det ändå sommar lov och Ronja gick ur grundskolan.



Hur gick det till hur blev de här små flickorna sådana härade damer?
Visst är de vackra i sina långklänningar.
 


Ronja kom hem kl.03,00 på natten och vi sov vidare till fem innan vi stack till norrland, inte alla var så pigga vid den tiden på morgonen.
För att inte semester känslan skulle vara total tog vi med en bil som jag sålde i veckan till Mora för leverans, nu vet jag vaför vissa tycker att det är jätte långt till Jämtland ca 100mil, jag tror att det handlar om vilket bilfabrikat man kör, ja,ja jag  skriver inte vilket fabrikat men jag tror att det snart är Italienskt.......



Även dottern Annie gick ur skolan och tog studenten, var har alla åren tagit vägen?
Nu far Annie till Jönköping och skall fortsätta med sin utbildning till byggnadsingengör med design som  inriktning.
Har skaffat en lägenhet i Jönköpings rosengård sägs det men det är nog inte så farligt. ps, glöm inte psalmboken för vad är inte Jönköping kännt för?



Nu har vi precis kommit hem från midsommar firande på Tomtan gården med Klövsjöborna
Tyvärr var inte vädret det bästa men nu 2 timmar senare skiner solen .



Tomtangården är hembygdsgården i Klövsjö där de har diverse arrangemang under somrarna.
Här träffar man Klövsjöborna, men när det kommer till lotteri och dylikt då dök det upp en skåning som höll i det.





Nu har vi varit och inspekterat den nya stugan vi bytt oss till, med lite jobb och lite fantasi kan man få denna här Fredflinta stugan till ett häftigt boende.



En grymt stor tomt, funderar på en större gräsklippare.



För att ligga i byn känns det verkligen som att man ligger avskilt med den utsikten över bergen.



Här poserar Calle framför en timmerlada som också ingår, även skogen bakom ingick.

 

Även denna lilla hage ingår hm. skulle man kunna stycka till ett antal tomter.

Kanske något för Sara hon pratar altid om att  öppna camping.

Är någon sugen på en tomt eller på huset eller varför inte på allthopa lägg ett bud!!!



Kommer inget bud snabbt så kommer detta huset att vara rött nästa vecka.



För det har denna damen bestämt och vem vågar säga emot henne???

Skriver mer när vi målat huset, och har ni någon kommentar så skriv gärna.


 

Trial #2 i Gunnänga ett litet men specielt gäng

Efter en ganska intensiv vecka med studentfirande, möte med SBF mm.mm, rundar vi av helgen med trial i metropolen Gunnänga.
För er som inte vet var det är så kan man samanfatta det som en liten ort i norra Skåne som har en inkörsel till grustaget som ser ut att vara hämtat  från Kristina från Duvemåla.
Efter en trevlig kväll hos svågern Lars i Skurup med studentfirande, var det bara att pallra sig upp lördag morgonen och dra på sig kläderna plocka fram regnkläder ute ösregnade det för fullt.
Nästan så det var skönt att låta Mushu vara hemma torr och ren,
Calle skulle åka co-driver med en klass 2 bil (tyvärr blev det inte så)så jag stod över tävlandet och ställde upp som Ulla-bella i sekreteriatet  samtidigt som jag var teknisk chef.
Ju närmare Gunnänga vi kommer desto bättre blir vädret och vi har tur, resten av dagen blev det uppehåll.



Tältet var på plats när vi kom upp så det vara bara att lasta ur sekreteriat och all mat.





Ett trevlig bygge med Rasmus Rosberg och Roger Herrlin som förare och co-driver, de har det aningen motigt på första varvet, men en av sektionerna klarade de på 8 prick, så den byggde jag inte om till andra varvet men resten fick justeras en aning.
Ser fram emot final fight till hösten mot dessa gossar. Kul..



Martina Larsson rattar farfars Wrangler då hennes egen bil inte är riktigt klar än, med pappa Micke som co-driver.



Vad Martina tycker om den här stenen lämpar sig inte  tryck.



Här visar farfar Bengt att gammal är äldst och blir familjevinnaren för dagen med en 3 plats med barnbarnet Martina på en 4 plats. 
 


 

Anette Edlund med maken Stefan som co-driver rattade till sig en 2 plats.



Och här är vinnarna i klass 1, fastän att de gjorde en Roffe och kraschade höger baklampa, men Fredrik Närenbäck med hustrun Ingrid lovade att en ny lampa skall vara monterad till nästa tävling.Grattis



Taxi Micke har haft en stressig  vecka som tävlingsansvarig för trialen, vilket syns tydligt då han inte vet skillnaden på föraroveroll och funktionärs väst.
Efter ett rasat knutkors blev det en 3 plats i klass 2 för dessa herrar.





Dessa glada danskar dök upp och förgyllde dagen, Martin lotsade denna sargade engelsman till en 2 plats.





John Rasby provade en ny taktik för dagen, köra sakta!!!! och inte gasa!!!! då håller bilen hela dagen och rasar inte förrän på vägen hem....
Denna taktik belönades med en första plats. Grattis till första bucklan i den valören. 





Nu börjar det hetta till i klass 3 med rävspel och taktik mellan Bengt och Sarunas.
Sarunas börjar lära sig den gamla CJ3an från 1950 och lovar bättring inför nästa tävling.
För dagen fick han nöja sig med silver. 





Bengt Siggehult med co-driver Morgan Wulff fulländade dagen med ännu ett guld med sin otroligt fina Wrangler -o6a.
Med det bevisade de att Jeep ändå har blivit bättre på 56år då de slog Sarunas med 2 prick.
Ett stort grattis Bengt & Morgan



Här är de glada pristagarna, så var denna tävling över, ett stort tack till alla tävlanden och funktionärer som gör sådana här dagar värda för mig att lägga kraft och ork på all byråkrati runt bla, tävlingsreglerna.

Klass 1
1. Fredrik Närenbäck 4/8=12
2.Anette Edlund          13/8=21
3.Bengt Larsson         23/27=50
4.Martina Larsson      38/17=55
Klass 2
1.John Rasby              23/8=31
2.Martin Bovien DK    36/10=46
3.Mikael Johansson  35/25=60
Klass 3
1.Bengt Sigehulk       21/8=29
2.Sarunas Papeckys 27/4=31
Klass 4
1.Rasmus Rosberg  68/24=92 

Trial i Blåningsmåla eller var det Boahaga?

Ja jisses siken vicka.. att jag varit dålig på att skriva får väl skyllas på åldern och dålig planering.

I alla fall, i fredags skulle jag och Calle komma iväg tidigt till Blekinge, men vad fort tiden går i Göran Fribergs garage.
Hemma vid fem packa allt och i väg, vi äter på vägen dit så vid Ekerödsrasten blev hungern försvår.. när vi beställt kom Morgan Wulf & Bengt Siggehult insvängande, skönt att se att mer än vi var sena.
Efter lite krubb körde vi vidare tillsammans, vid Ronneby kom vi på att vi glömt T-sprit till trangiaköket in på en mack fort som fffaann men Bengt han körde vidare.
Men som de säger på Mc Donalds ingen big deal... vi hittar ju dit vi har varit där förr..
Trött och lite sliten tittar jag inte efter några vägskyltar, sånt är bara för amatörer, efter 45 minuter är vi framme hm.hm Blåningsmåla och inga andra tävlings bilar.
Attan det var ju Boahaga bara att vända, hm jag kan nog en genväg, efter ytterligare 45 minuter fick jag erkänna för Calle vi har nog kört vilse.
Bara att leta sig ut till de stora vägarna och börja leta skyltar, efter några timmar var vi på plats.
Bengt skulle just ringa polisen och gå ut med en sökning då vi dök upp ,nog om detta.

Efter som klockan var sen och vi var lite nyfikna på hur det är att sova i taktält gick vi och lade oss redan klockan 00.30 på natten de andra lade sig inte fören klockan 03.15 sådant straffar sig på morgonen. Tyvärr visade sig att Rocks MK inte heller lyckats få dit mer än en 12-13 bilar samma problem som vi har i challenge. Men vi som kom fick en trevlig dag i skogen med kanon servering i mat tältet.





Kul är att den här gammla Modifierde bilen åter kommit ut i skogen, Team Litauern med Sarunas som förare, vår duktiga meckare från SBVAB rattade in den gammla bilen till en 3:plats.





Här styr Micke Taxi sin YJ Wranger till en 2:plats tillsamans med John Rasby som co-driver.





I bästa raggar stil med armbågen utanför vinner Bengt & Morgan klass 3, undrar varför han  inte körde så i Danmark?
Bilen som är en TJ från 2006 är i ett fantastisk skick om vi har fler sådana bilar i tävlingarna vore det nog lättare att finna sponsorer till våra arrangemang.

 

Leif Lundberg (ordförande i SORK) var där med sonen Anton och knep en fjärde plats i klass 2





Roffe Eliasson med dottern Sandra klassade upp sig till klass 3 , det straffade sig med en trasig baklampa och ingen pokal.

Hemma efter en skön helg får man väl  ta tag i vår SGA igen....................

RSS 2.0